Stikkord

, , , , , , , , ,

Litt pretensiøs overskrift, men dette er verden sett med våre øyne. Og i likhet med alt som har stått på bloggen her, så er dette helt og holdent våre opplevelser og våre tanker og meninger om hvordan vi opplever verden.

Det er en kjennsgjerning at «folk flest» bor i skur. Ikke bare i townshippene i Sør Afrika, men også i rike USA. Det er store forskjeller på fattig og rik, det vet alle, men det er spesielt å se dette med egne øyne. Det gir en større forståelse for hva verdifordeling dreier seg om. Det er stort sett bare den vestlige verden som er vant med å bo i enebolig eller store leieligheter. Noen steder vi har vært har de ikke hatt behvov for noe annet en et skur. Som feks på Rarotonga hvor klimaet gjør at du kun trenger et tak over hodet for å beskytte deg fra regnet. Der så vi flere som tilsynelatende ikke hadde dårlig råd men bodde svært enkelt fordi de ikke trengte noe av det vi regner som «nødvendigheter».

Det som kanskje forunderer mest er hvor utbredt teknologi er. Selv langt oppe i Mekong floden og i utkantene i Sør Afrika har de Iphone eller Samsung mobiltelefoner. Og det er god mobildekning, også i utkantsstrøk. Det har heller aldri vært problem å finne et trådløst nett å koble seg opp mot. Dette har jo da også medført at det har vært enkelt å holde seg oppdatert på hva som skjer hjemme. Både gjennom Facebook og gjennom Aftenbladets pfd utgave. Internett har ført til at verden har blitt mindre og lettere å holde seg orientert i.

Tips

Tips til de som vil gjøre det samme som oss.

Ikke bare snakk om det, sett igang og gjør det. Er det mulig for oss å gjennomføre det kan alle. Vi har ikke hatt noen form for problemer på reisen. Kanskje bortsett fra en ganske dyr Norrøna jakke som forsvant, og en koffert hvor glidelåsen røyk midt i Auckland. Men noe må en regne med at skjer. Men vi har ikke vært syke (bortsett fra at Åse hadde en tredagers forkjølelse i Vietnam). Ikke har vi vært plaget med dårlig mage, noe som igjen har medført at vi nok må hive oss på en dramatisk slankekur når hverdagene begynner igjen.

Hva skal en ha med?

Vi hadde to store kofferter på rundt 23 kg hver. Dette er praktisk for da kan du ikke handle noe siden dette er vektgrensen på de fleste flyselskap er 23 kg/51 Lb. Lykken har vært å ha en koffert full av rene klær.  Noen av klærne har vi vært nødt til å bytte ut, og vi var jo ikke forberedt på at det skulle være kaldt enkelte plasser. Men heldigvis har vi fått besøk av slekt og venner to ganger på turen. Og de har hjulpet oss med å transporere hjem ting vi ikke hadde bruk for lenger. Vi hadde med oss en Mac, to Ipader, to Iphoner og etterhvert to Kindle Touch lesebrett. Samt to kamera. Har en såpass mye elektronisk utstyr må en også ha med ladere av mange format. Og ikke minst adaptere som gjør det mulig å bruke laderne i alle forskjellige land. Jeg hadde alt dette i min sekk slik at vi kunne være opperative uansett om baggasjen skulle komme bort.

Flyselskaper

Vi hadde billett gjennom Star Allianse selskapene, og det fungerte veldig godt. Vi hadde ikke noe særlige behov for å endre på bilettene. Det eneste som var litt frusterende var at jeg ikke hadde skrevet å med dobbel a når jeg bestilte. Skal vi rangere flyselskapene må vi si at Singapore Airlines går av med seieren og er den desiderte vinneren. Maten smaker til og med godt på deres flyvninger. Som en god nummer to kommer Air New Zealand, som Kiwier flest er de ganske avslappet og tar ting litt mer med ro. Samtidig som de er oppmerksome og imøtekommende. De maser ikke om seteryggen og gardinene når flyet skal lande. Virgin USA er på nummer tre. De var også veldig gode på service og ivaretakelse av de reisende. Å fly i USA var faktisk det som medførte mest frustrasjon. Vi opplevde aldri at flyene gikk til rett tid. Det var forsinkelser uansett. Det som har forundret oss er at baggasjen aldri ble borte eller forsinket.

Overnatting

Vi har stort sett bodd på hotell, men har også leid leiligheter og også en bungalow. Stort sett har vi brukt Kayak.com som hovedsøke verktøy for å finne gode priser, men vi har også brukt hotels.com og agoda.com direkte i enkelte tilfeller. Noen ganger har vi bestilt i god tid i forkant, mens feks i USA hente det at vi kjørte inn på en McDonalds langs veien fordi de har trådløst internett og bestilt hotell for kvelden. Det har også hendt at vi har gått direkte på hotellet og spurt om gode priser. Vi har vært innom de fleste standarder, fra backpacker hotell til Hilton. Mye kan sies om standarder og bilder av hoteller på nett. De lover ofte mer en de holder. Rom ser større ut en de er og svømmebasseng ser ut som de er av olympiske dimensjoner, mens det bare er en plaskedam. For å gjøre oss opp en mening om hvordan hotellene er har vi brukt Tripadvisor flittig. Dette har stort sett vært veldig velykket. Trekker du fra de beste og de værste anmeldelsene finner du ofte den riktige vurderingen.

Budsjett

Vi klarte stort sett å holde budsjettet. Men skal vi gjøre turen en gang til ville vi nok reist motsatt vei, altså mot øst, og startet i januar. USA og Australia er dyre land å reise i og gjorde store innhogg i lommeboken. Vietnam og Malaysia er billige land hvor en kan bo som konger for 500,- kroner natten på hotell, og det er billig å gå ut og spise.

Dette har ikke bare vært en reise for å slappe av, det har også vært en dannelses reise for å lære om andre kulturerer og andre samfunn. Og dannelse har vi fått til gangs. Det er utrolig mange inntrykk og oppleveleser som nå skal fordøyes og pleies slik at de dukker opp som gode og hyggelig minner senere i livet. Tusen takk til alle dere som har fulgt oss på denne reisen gjennom å lese bloggen, og takk til alle dere som har kommet med postitive tilbakemeldinger.

Reklame