Stikkord

, , , , , , , , , , , ,

Selv om reisen vår ikke dekker mer en en liten del av Asia, ja faktisk bare en liten del av sørøstasia, så er det likevel noen observasjoner som vi har gjort som er verdt å dele. Jeg er litt usikker på hva vi hadde som forventninger. Det er jo mange som vi kjenner som er veldig forelsket i Asia. Og som reiser dit til stadighet, og til og med noen som har kjøpt seg hus der. Men at det skulle være så annerledes hadde jeg ikke ventet. Nå er jo Singapore nesten som vesten i østen, og er vel ikke representativt for hvordan østen er. Men allikevel så ser du klare forskjeller fra hva vi har sett tidligere på reisen. Bare det at folk i denne regionen er livredde for å bli brune. Så redde er de for dette at de går med paraply og dekker seg til selv om det er varmt. De som er brune er per definisjon arbeidsfolk som må jobbe ute. Det er også fascinerende å se forskjellen på «penge» staten Singapore, den moderate kommunist staten Vietnam og den moderate muslimske staten Malaysia. Som taxisjåføren som kjørte oss fra flyplassen i Singapore sa da jeg spurte ham om han var glad for å bli kvitt engelskmennene; gla og gla, vi var mye gladere for å bli kvitt malayene. De er jo muslimer. Men det er noen fellestrekk som går igjen i de landene vi har besøkt. Det bygges overalt, og det bygges moderne. Det er glass, stål og betong som reises i høye bygg. Overalt er det lapper på butikk og restaurant dører; Hiring, help wanted. En plass hadde de til og med skrevet lønnen som ville bli gitt til den som eventuelt ble ansatt. Det finnes ikke noe tegn til nedgangstider og kutt i økonomien. Her er det full gass. Dette er land som kommer for fullt, og kan overta det økonomiske verdensherredømme. Lav lønn, høy arbeidsmoral og beskjeden levestandard er uslåelige element i det å bygge opp gode økonomier. Det eneste som kan true denne utviklingen er at det i disse landene nå adopteres det vestlige shopping hysteriet. Jeg har sett flere Louis Vutton butikker i østen en jeg har sett i noe annet land jeg har vært i. Overalt finnes det store handlesenter i marmor og stål. Og i det som betegnes som utviklingslandet Vietnam, er det også full fart.Det som er litt rart med Vietnam er at de tar vare på alt. Vi kjørte forbi en som hadde samlet seg en haug med forstillinger fra gamle kinesiske lastebiler. Jeg spurte hva han skulle med dem, og fikk som svar at det var alltid noen som hadde behov, også var de så vanskelige å stjele. Det er mange skrotnisser i Vietnam, men det er tydelig at de nyttiggjør seg av ting vi ser på som søppel. Men en ting forundret meg både i Vietnam og andre plasser vi har vært i østen, og det er at de luker og trimmer hekker og står på, men bosset som flyter rundt det lar de ligge.

En undersøkelse av CNN viser at den jevne kineser nå nesten ikke sparer noe av lønnen sin. Mot over en femtedel i snitt i generasjonen som vi hører til. Det blir spennende å følge utviklingen i denne regionen fremover, og mange ser også mot Australia som en del av dette området. Jeg tror at det vi kaller en økonomisk verdens krise egentlig er en amerikansk og europeisk krise.

Reklame