I går bestemte vi oss for å ta turist følelsen helt ut. Og med gode erfaringer fra hop-on hop-off bussene i Cape Town. Valgte vi the gray line. Dagen var om mulig like varm som forrige, og å sitte på toppen av bussen var ganske behagelig. Vi satte oss foran noen spanjoler, og de var mer opptatt av å snakke seg imellom en å høre på guiden. Det virket også som de ventet med å snakke til guiden sa noe. Det var også veldig irriterende å høre på at guiden gnålte om tips hele tiden. Jeg hadde bestemt meg for å gi noen dollar, men valgte å avstå etter at nærmest tigget etter penger. Vi gikk av ved Battery park, og stilte oss i køen for å komme ut til Frihetsgudinnen og Ellis island. Det ble å stå litt i kø, selv om vi hadde billetter i prisen på bussturen. Det var ganske uutholdelig i varmen, og jeg har nå fått eksklusiv permanent hvit tskjorte farge på kroppen, med v hals. 🙂

Frihetsgudinnen var en liten skuffelse siden vi hadde blitt fortalt at det nå var mulig å komme opp i den igjen. Men det var det altså ikke. Jeg er allikevel imponert over amerikanernes evne til å lage «butikk» ut av alt. Der mer en to personer samles er det alltid mulig å få kjøpt noe. Vi tok fergen videre til Ellis island. Og dette var noe helt annet .Veldig spennende og lærerikt. Spesielt med tanke på at flere av våre forfedre sto i kø i trappene her. Det jeg ikke viste var at de fleste båtene som kom gikk til havn i New York, før de silte ut de som var på første og andre klasse, så sendte de resten til Ellis island. Det sto leger på toppen av trappene opp til andre etg for å observere den fysiske og psykiske helsen til de som kom opp. Det ble brukt kritt til å tegne et merke på hver enkelt i henhold til hvilken kategori du tilhørte. Var du syk måtte du til nøye kontroll og sjekk, og kunne risikere å bli på øya i flere måneder. Det var kun 2 prosent som ble sendt tilbake til landet de kom fra. Et lavt tall når en tenker på at over 8 millioner ble sluset gjennom her. De som fikk adgang til USA ble i de fleste tilfellene sendt med båt rett over til New Jersey, og ikke som jeg trodde inn til New York. Det var til og med et billettkontor for jernbanen på øya. Selve bygningen var sval siden det var aircondition som var kjørt helt ned. Og dermed måtte jo bare følgende kommentar komme: Ikke rart de ble sjuke så kaldt som det er inne her. 🙂 Ellis island er definitivt vært et besøk!

 

Og så kom regnet! akkurat i det vi skulle til å gå i land på Manhattan igjen bøtte det ned, alle himmelens sluser åpnet seg, og det tordnet, braket og lynte. Etter litt frem og tilbake satte vi oss på en av bussene tilbake til uptown. En særdeles lite innbydende opplevelse selv med regnponsjo. Vi var særdeles lave på blodsukker og trengte noe mat fort. Dermed havnet vi inn på en Applebee restaurant. Ikke noe å skrive hjem om, dyrt og grei mat. Hadde blitt anbefalt Mango Margarita, og vi fikk en «bøtte» det kan bli for mye av det gode 🙂

 

Reklame